ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ

Προστασία από… ανεπιθύμητους εισβολείς!

Με τον όρο μυοκτονία εννοούμε την καταπολέμηση των τρωκτικών, καθώς και των προβλημάτων και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την παρουσία τους σε ένα χώρο.

Στην PestX στο Αιγάλεω, έχοντας σεβασμό στη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο: γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, επισημαίνονται και ελέγχονται τα σημεία εισόδου των τρωκτικών, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των τρωκτικών δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων με τη χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων να είναι περιορισμένη και επιλεκτική.

Για την εφαρμογή της μυοκτονίας με τρωκτικοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται, αποκλειστικά και µόνο, εγκεκριμένα φάρμακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Τα μυοκτόνα δολώματα είναι είτε σε μορφή WΑΧ ΒLΟCΚ (κέρινων κύβων), είτε σε μορφή ΡΑSΤΑ (λουκούμι). Τοποθετούνται εντός ειδικών δολωματικών σταθμών και η χρήση τους γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.

Το αντίδοτο των τρωκτικοκτόνων είναι η Βιταμίνη ΚΙ (Φυτομεναντιόνη ή κονάκιο) και η χορήγησή του γίνεται από ιατρό.

Ο δολωματικός σταθμός αποτελείται από σκληρό-ανθεκτικό πλαστικό και κλειδώνει με ειδικό κλειδί για την προστασία του δολώματος από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. ζώα, περιβαλλοντικές συνθήκες).

Τοποθετούμε τους δολωματικούς σταθμούς μέσα και έξω από το κτίριο σε αποστάσεις ανάλογα με την προσβολή.

Τα σημεία τοποθέτησης των δολωματικών σταθμών θα είναι αριθμημένα και θα έχουν την ένδειξη “ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ” όπως ορίζεται από το νόμο.

Παγίδες με κολλώδη επιφάνεια και ελκυστική ουσία (άμεσες επεμβάσεις).
Είναι δυνατόν να επέμβουμε με παγίδες που έχουν κολλώδη επιφάνεια με ελκυστική ουσία, σε περιορισμένο χώρο ή εκεί που δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών (monitoring).

Αποτελούνται από ανοξείδωτο μέταλλο ή πλαστικό, φέρουν τζάμι στο πάνω μέρος και περιέχουν ειδική κολλώδη επιφάνεια στο εσωτερικό τους με ελκυστική για τα τρωκτικά ουσία.

 

Ισχυρή φάκα παγίδευσης ποντικών και αρουραίων

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

-Συνιστάται να δίνεται μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, χαρτοκιβώτια,) που εισέρχονται στο χώρο μας, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα και να μεταφέρουμε την εστία στο χώρο μας.
-Να ελέγχουμε τακτικά το χώρο για ίχνη προσβολής και να φροντίζουμε να κλείνουμε οπές ή άλλα ανοίγματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν σημεία εισόδου τρωκτικών.
-Κατά την απουσία μας από το χώρο για μεγάλο διάστημα να κατεβάζουμε το καπάκι της λεκάνης και να τοποθετούμε πάνω από αυτό κάποιο βάρος.
-Να διατηρούμε το χώρο καθαρό.
-Να μην αφήνουμε τους κάδους απορριμμάτων και τις συσκευασίες τροφίμων εκτεθειμένες και ανοιχτές για μεγάλο διάστημα.
-Να πετάμε τα απορρίμματά μας καθημερινά και να ανανεώνουμε τακτικά τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων.
-Αν παρατηρήσουμε κάποιο τρωκτικό (ή ίχνη τρωκτικών), απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικού.

ΕΙΔΗ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Έχουν μικρό έως μέτριο μέγεθος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Φέρουν δύο κυνόδοντες στο μπροστινό μέρος του σαγονιού οι οποίοι αναπτύσσονται και επιμηκύνονται συνεχώς, με βλαβερές συνέπειες για τα ίδια. Μοναδικός αποτρεπτικός παράγοντας αποτελεί το συνεχές ροκάνισμα σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Παρουσιάζουν έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και αποθηκευμένα προϊόντα, να αποδεκατίσουν μικρά ζώα (π.χ. πουλερικά, χοιρίδια), να ζημιώσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο τις κατοικίες ακόμα και να επιτεθούν σε ανθρώπους. Ακόμη τα τρωκτικά, λόγω του ό,τι φέρουν στο σώμα τους πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς, αποτελούν σημαντικούς φορείς ασθενειών και παρασίτων τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.

mus-musculus

Κοινός ποντικός (Mus Musculus)

Το συχνότερα απαντώμενο είδος των οικιών και των αγροικιών. Έχει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης, κολύμβησης, δυνατότητα να περνάει από οπές πολύ μικρής διαμέτρου και αλτική ικανότητα μέχρι 30εκ. Δεν απομακρύνεται πολύ από τη φωλιά του, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές, από και προς αυτή. Τρέφεται με ό,τι εδώδιμο για τον άνθρωπο, ακόμη και με χαρτιά και ύφασμα, ενώ μπορεί να καταστρέψει καλώδια αυξάνοντας την πιθανότητα κινδύνου βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς.

Rattus sp

Δραστηριοποιούνται κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Συνήθως τα δύο είδη συνυπάρχουν, με το πρώτο να το βρίσκουμε στα ψηλότερα μέρη του σπιτιού.

rattus-rattus

Ποντικός πλοίων και οροφής (Rattus rattus)

Είναι πολύ καλός αναρριχητής, με αποτέλεσμα να δημιουργεί με μεγάλη ευκολία φωλιές σε δέντρα. Τρέφεται κυρίως με νωπά φρούτα, λαχανικά, σπόρους και αυγά.

rattus-norvegicus

Ποντικός των υπονόμων (Rattus norvegicus)

Φτιάχνει υπόγειες φωλιές και προτιμά τροφές πλούσιες σε λίπος. Ως έντονα αδηφάγο που είναι μπορεί να μετακινηθεί έως & 1 χλμ. μακριά από τη φωλιά του. Προκαλεί μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (πχ. αραβοσίτου).