Project Description

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Γενικά
Τα κουνούπια αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αιμομυζητικών εντόμων, τα οποία εκτός ότι ενοχλούν τους ανθρώπους και τα ζώα, μεταδίδουν και σοβαρές ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.ά. Πρόκειται για έντομα τα οποία έχουν μέγεθος 3-6 χιλιοστά (σπανιότερα φτάνει τα 9 χιλιοστά), ενώ το βάρος τους είναι γύρω στα 0,0025 γραμμάρια, Παγκοσμίως, ο αριθμός των ειδών κουνουπιών που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα είναι περίπου 3500, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 60 είδη κουνουπιών.
Μας εντοπίζουν αρχικά μέσω της όρασής τους (παρατηρούν την κίνηση) και στη συνέχεια ανιχνεύουν τη θερμότητα που εκπέμπεται από το σώμα μας. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν διάφορα χημικά σήματα με χαρακτηριστικότερο το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι ενδεικτικό ότι μπορούν να μας εντοπίσουν από απόσταση έως και 35 μέτρων, υπολογίζεται δε ότι μπορούν να πετούν 1,5 έως 2,5 χλμ. την ώρα, ενώ η απόσταση που μπορούν να διανύσουν εξαρτάται από το είδος του κουνουπιού.
Ανάλογα με το είδος του κουνουπιού παρατηρούνται και διαφορετικές προτιμήσεις στην επιλογή του «θύματός» τους. Έτσι, υπάρχουν κουνούπια ανθρωπόφιλα (προτιμούν τον άνθρωπο), ορνιθόφιλα (προτιμούν τα πτηνά), αλλά και είδη που μπορούν να μυζήσουν αίμα και από τα πτηνά και από τον άνθρωπο.
Από τα δύο γένη μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν περίπου 0,005 γραμμάρια αίματος σε κάθε μύζηση. Σε 90 δευτερόλεπτα θα πάρει ποσότητα αίματος ίση με 2-3 φορές το βάρος του.

Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείται από το αυγό (ωό), την προνύμφη, τη νύμφη και, τέλος, το ενήλικο (αρσενικό και θηλυκό). Εκτός από το ενήλικο (το γνωστό ενοχλητικό κουνούπι που μας τσιμπά) όλα τα άλλα στάδια διαβιούν στο νερό. Πολλές φορές αρκεί έστω και μια μικρή ποσότητα στάσιμου νερού προκειμένου τα γονιμοποιημένα θηλυκά κουνούπια να εναποθέσουν τα αυγά τους. Κατά την ανάπαυσή τους τα ενήλικα κουνούπια συνήθως εντοπίζονται σε σκιερά και δροσερά μέρη. Η διατροφή των ενήλικων κουνουπιών βασίζεται στα σάκχαρα από νέκταρ ανθέων και χυμούς φρούτων. Τα θηλυκά όμως πρέπει να λάβουν και αίμα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την πρωτεΐνη του για τη δημιουργία των αυγών τους. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων κουνουπιών κυμαίνεται από λίγες εβδομάδες μέχρι ορισμένους μήνες στα εύκρατα κλίματα, αν και πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στη διάρκεια της ζωής τους (θερμοκρασία, η υγρασία, η παρουσία φυσικών εχθρών κ.λπ.). Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου τα κουνούπια μπορούν να ζήσουν για λίγους μήνες είτε ως αυγά είτε ως ενήλικα.

Τα κουνούπια κατά την αιμομύζηση δημιουργούν πύλη εισόδου με ερυθρό πομφό και προκαλείται κνησμός.
Είναι φορείς ασθενειών, δεν μεταδίδουν όμως τις ίδιες ασθένειες όλα τα είδη κουνουπιών. Για παράδειγμα, ορισμένα είδη κουνουπιών του γένους Anopheles είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ελονοσίας, είδη κουνουπιών του γένους Culex μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ για το Δάγκειο πυρετό υπεύθυνα είναι ορισμένα είδη του γένους Aedes.
Επιπλέον για να μεταδώσει ένα κουνούπι ασθένεια κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος θα πρέπει νωρίτερα να έχει λάβει το αντίστοιχο παθογόνο. Τα παθογόνα που μπορούν να μεταδοθούν με τα κουνούπια προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια λήψης αίματος από τον ξενιστή που φέρει το παθογόνο και στη συνέχεια μεταφέρονται με το σάλιο του κουνουπιού στο νέο ξενιστή.
Αξίζει να αναφερθεί πώς ούτε τα κουνούπια, αλλά ούτε άλλα είδη εντόμων έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του ΑΙDS. Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
Για να μπορεί ένα κουνούπι να μεταδώσει μια ασθένεια, θα πρέπει ο μολυσματικός παράγοντας να παραμείνει ζωντανός μέσα στο κουνούπι μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά του. Όταν ένα θηλυκό κουνούπι λαμβάνει αίμα, άμεσα αρχίζει η διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ιού από πεπτικά ένζυμα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιός του AIDS μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένες βελόνες. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το κουνούπι δεν είναι «ιπτάμενη σύριγγα» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό εξαιτίας της ύπαρξης μικρής ποσότητας αίματος στην προβοσκίδα του κουνουπιού, όπως συμβαίνει αντίστοιχα σε μια βελόνα.

Φλεβοτόμοι
Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα, απομυζούν αίμα
Βιολογικός κύκλος: 6 εβδομάδες
Προκαλούν λεισμανίαση γνωστή και ως καλα-αζάρ, νόσος η οποία προσβάλει κυρίως τα ενήλικα σκυλιά και άλλα θηλαστικά όπως γάτες, αιγο-πρόβατα, τρωκτικά ακόμα και τον άνθρωπο.

Το νερό σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα πιατάκια επίσης από τις γλάστρες θα πρέπει να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
· Στα ανθοδοχεία των νεκροταφείων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται συνθετικά άνθη, ώστε να μην απαιτείται η χρήση νερού.
· Αντικείμενα που φράσσουν φρεάτια, υδρορροές κ.λπ. πρέπει να απομακρύνονται, ώστε να μη συσσωρεύεται στάσιμο νερό.
· Η διάνοιξη οπών στον πυθμένα βαρελιών, δοχείων και άλλων περιεκτών που δεν μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν. Επίσης, τοποθετημένα ελαστικά σε υπαίθριους χώρους που εκτίθενται στο νερό της βροχής είτε πρέπει να απομακρύνονται, είτε να καλύπτονται.
· Η άντληση υδάτων από πισίνες και δεξαμενές που δεν χρησιμοποιούνται καθώς και η απομάκρυνση του νερού που πολλές φορές κατακρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται.
· Τοποθέτηση σήτας σε πόρτες και παράθυρα ή σε άλλες πιθανές εισόδους των κουνουπιών στα σπίτια.
· Η λειτουργία ανεμιστήρων και κλιματιστικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της δραστηριότητας των κουνουπιών στις κατοικίες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στην PestX, έχοντας σεβασμό στην δημόσια υγεία και το οικοσύστημα χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.
Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριμένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων για την καταπολέµηση εντόµων σε κατοικηµένους χώρους.
Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.
Η αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών, όπως τα κουνούπια και οι φλεβοτόμοι ενδεικτικά επιτυγχάνεται με:

Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)
Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων).

Συσκευές ψυχρής και θερμής εκνέφωσης – fogger (ψεκασμός του όγκου ή χώρου). Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο.
Fogger ψυχρής εκνέφωσης
Θερμό Fogger

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).

ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Παγίδες σύλληψης για όλα τα είδη των κουνουπιών (Culex spp, Aedes spp, Anopheles spp) και αποτελεσματική για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιείται για: α) έλεγχο παρουσίας κουνουπιών (Monitoring), β) τον έλεγχο της αποτελεσματικότητος των εφαρμογών και γ) για μαζική παγίδευση των κουνουπιών. Με την προσθήκη ειδικού συστήματος φωτισμού με υπεριώδη ακτινοβολία, UV-Light, η παγίδα γίνεται αποτελεσματική και για παγίδευση νυσσιτικών σκνιπών (Ceratopogonidae), φλεβοτόμων (Psychodidae) κ.λπ. Χρησιμοποιείται με ή χωρίς CO2 και το ελκυστικό SWEETSCENT.

✓ Δεν γίνεται χρήση τοξικών χημικών.
✓ Ασφαλείς για ανθρώπους και ζώα.
✓ Δεν παγιδεύουν ωφέλιμα έντομα.
✓ Φιλικές στο περιβάλλον και αθόρυβες .
✓ Κατάλληλες για χρήση σε κέντρα έρευνας, βιομηχανίες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, οικίες, μπαλκόνια, αυλές, κήπους, πλατείες και άλλους χώρους εργασίας.

 

Project Details