Project Description

ΚΟΡΙΟΙ

Έντομα εκτοπαράσιτα τα οποία τρέφονται στην επιφάνεια του σώματος του ξενιστή.
Είναι αιμομυζητικά, νυκτόβια, άπτερα και ανήκουν στην οικογ. Cimicidae, τάξη Hemiptera.
Υπάρχουν περισσότερα από 90 είδη κοριών τα οποία είναι παράσιτα πουλιών, αρουραίων, ποντικών και νυχτερίδων και μόνο δύο είδη τα Cimex lectularius (απαντώνται στη χώρα μας και γενικά στα εύκρατα κλίματα) και Cimex hemipterus (απαντώνται στις τροπικές περιοχές) είναι παράσιτα του ανθρώπου.
Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 5-7 mm και το σχήμα του σώματός τους είναι ωοειδές και πεπλατυσμένο με καφεκόκκινο χρώμα. Η μορφή του σώματός τους τούς επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο πτέρωμα ή στο τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν, καθώς και να κρύβονται σε στενούς χώρους όπως οι ρωγμές των τοίχων και των ξύλινων επιφανειών.
Οι κοριοί στερούνται πτερύγων, δεν μετακινούνται μακριά. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να βαδίσουν από ένα διαμέρισμα σε ένα άλλο γειτονικό.
Η εξέλιξη όλων των σταδίων του εντόμου (αυγό-νύμφη-ακμαίο) εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την ύπαρξη ή μη ξενιστού.
Η οριακή κατώτατη θερμοκρασία είναι 13-15°C, ενώ ο θερμικός θάνατος επέρχεται στους 44-45° C.

Από το στάδιο του αυγού στο ακμαίο-ενήλικο απαιτούνται περίπου 21 ημέρες (σε θερμοκρασία 30°C) έως 120 ημέρες (σε θερμοκρασία 18°C).
Το θηλυκό ζει μέχρι και 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια του βίου του αποθέτει κατά μέσον όρο 200-500 αυγά μεγέθους 1mm, σε σκοτεινές, προστατευμένες θέσεις όπως ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, ρωγμές στα έπιπλα, κάτω από την ξεκολλημένη ταπετσαρία, ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες κ.α.
Η εκκόλαψη των αυγών σε νύμφες διαρκεί λίγες εβδομάδες. Σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας (27-30°C περίπου) η εκκόλαψη των γίνεται σε λιγότερο από 7 ημέρες.
Η νυμφική περίοδος αναλόγως των συνθηκών (θερμοκρασία, ύπαρξη ή μη ξενιστή) διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι και 1 έτος και διέρχεται από 5 στάδια εκδύσεως, με μια αιμομύζηση σε κάθε νυμφικό στάδιο, έως ότου μεταμορφωθούν σε αρσενικά ή θηλυκά ενήλικα.
Τα ενήλικα απορροφούν μέχρι και 6 φορές το βάρος του σώματός τους σε αίμα, ενώ μπορούν να επιβιώσουν για αρκετούς μήνες χωρίς τροφή.

Οι κοριοί μπορεί να βρουν καταφύγιο σε σημεία όπως:
· ραφές, πτυχώσεις
· υποστρώματα κρεβατιών, σκελετούς κρεβατιών και καλύμματα αυτών,
· καναπέδες, καρέκλες, κομοδίνα κρεβατιών,
· κάσες θυρών και παραθύρων,
· μαξιλάρια και κουρτίνες,
· πίσω από ταπετσαρίες τοίχων και κάδρα,
· σχισμές και ρωγμές ξύλινων πατωμάτων,
· κάτω από χαλιά και στο διάκενο μεταξύ τοίχου και σοβατεπιών,
· ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες,
· αποσκευές ταξιδιωτών

Μετά από κάθε αιμομύζηση, η οποία διαρκεί 3-10 λεπτά, από το οπίσθιο τμήμα του εντερικού τους σωλήνα αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος.
Οι κοριοί επιλέγουν να τραφούν τις νυχτερινές ώρες από ξενιστές που είναι αδρανοποιημένοι κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τα νύγματά τους αν και ανώδυνα, κυρίως εξαιτίας του σίελου που εκκρίνουν κατά την αιμομύζηση, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις με το σχηματισμό ερυθρωπών πομφών και κνησμό.

Συνιστάται να δίνεται μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, αποσκευές ταξιδιωτών, χαρτοκιβώτια,) που εισέρχονται στις οικίες, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα και να μεταφέρουμε την εστία στο χώρο μας.
Να διατηρούμε το χώρο καθαρό
Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο ή ίχνη εντόμων, όπως κηλίδες αίματος στο σεντόνι, συμπτώματα από τσιμπήματα κοριών στο σώμα μας κ.α., απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν το τσίμπημα του κοριού με αυτό του κουνουπιού.
Αυτό έχει σαν συνέπεια να αφήσουν τους κοριούς να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα με κίνδυνο μόλυνσης και άλλων χώρων. Συνήθως όταν γίνει παρατήρηση του εντόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μέγεθος του πληθυσμού είναι μεγάλο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στην PestX, έχοντας σεβασμό στη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων-στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων, καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.
Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριμένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων για την καταπολέµηση εντόµων σε κατοικηµένους χώρους.
Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.

Η αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών όπως οι κοριοί ενδεικτικά επιτυγχάνεται με:

Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)
Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων.)

Εκνέφωση (fogger)

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα.

ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

skoupaΚΙΡΒΥ
(Σκούπα ισχυρής απορρόφησης)
Σύστημα βιολογικού καθαρισμού, απορρύπανσης
και εξυγίανσης στρωμάτων, χαλιών και καναπέδων.

 

Φερομονικές παγίδες ελέγχου
πληθυσμού (monitoring) κοριών

 

Ατοξική καταπολέμηση κοριών
με χρήση υπέρθερμου ξηρού ατμού.

 

 

Project Details