Γενικά
Οι κατσαρίδες είναι από τα πιο παλιά έντομα στον πλανήτη και αριθμούν περίπου 4.000 είδη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εδαφόβια και δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα.
Eίναι έντομα παμφάγα, ομαδικά, ετερομετάβολα (δηλ. έχουν τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό- νύμφη – ακμαίο). Οι χώροι διαβίωσής τους μπορεί να διαφέρουν από είδος σε είδος, κατά κύριο λόγο όμως προτιμούν μέρη σκοτεινά, θερμά με αυξημένη σχετική υγρασία κοντά σε πηγές τροφής. Αναλόγως με τις συνθήκες η διάρκεια ζωής των ενήλικων ατόμων μπορεί να ξεπεράσει τα 2 έτη, ενώ επιβιώνουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες. Παρουσιάζουν έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα, συνεπώς ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό.
Τα ωά περιέχονται μέσα σε ειδικές θήκες, τα ωοθήκια (ootheca), τα οποία προστατεύουν τα ωά από την αφυδάτωση και από τον κανιβαλισμό.
Το θηλυκό, αναλόγως του είδους, μπορεί να τα «κολλήσει» σε κάποιο ασφαλές σημείο, ή να τα μεταφέρει μαζί του συνεχώς μέχρι να εκκολαφθούν οι νύμφες.
Προβλήματα στη Δημόσια Υγεία
Η παρουσία κατσαρίδων σε ένα χώρο προκαλεί αισθητική υποβάθμιση, ενώ
αποτελεί «δείκτη υγείας» του χώρου αυτού.
Μεταδίδουν πολλά βακτήρια, μύκητες, έλμινθες, πρωτόζωα και ιούς συνεπώς είναι δυνητικοί φορείς πολλών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα, η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα (Α και Β) κ.ά.
Προκαλούν ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση προϊόντων και τροφίμων τόσο άμεσα (με την παρουσία τους, τις εκδύσεις τους, τις προσβολές που προκαλούν και τα αποχωρήματά τους), όσο και έμμεσα, με τους παθογόνους οργανισμούς που μεταδίδουν.
Μετά τα ακάρεα οι κατσαρίδες είναι η δεύτερη αιτία αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το άσθμα και η δύσπνοια.