Project Description

Γενικά
Οι κατσαρίδες είναι από τα πιο παλιά έντομα στον πλανήτη και αριθμούν περίπου 4.000 είδη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εδαφόβια και δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα.

Eίναι έντομα παμφάγα, ομαδικά, ετερομετάβολα (δηλ. έχουν τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό- νύμφη – ακμαίο). Οι χώροι διαβίωσής τους μπορεί να διαφέρουν από είδος σε είδος, κατά κύριο λόγο όμως προτιμούν μέρη σκοτεινά, θερμά με αυξημένη σχετική υγρασία κοντά σε πηγές τροφής. Αναλόγως με τις συνθήκες η διάρκεια ζωής των ενήλικων ατόμων μπορεί να ξεπεράσει τα 2 έτη, ενώ επιβιώνουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες. Παρουσιάζουν έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα, συνεπώς ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό.
Τα ωά περιέχονται μέσα σε ειδικές θήκες, τα ωοθήκια (ootheca), τα οποία προστατεύουν τα ωά από την αφυδάτωση και από τον κανιβαλισμό.
Το θηλυκό, αναλόγως του είδους, μπορεί να τα «κολλήσει» σε κάποιο ασφαλές σημείο, ή να τα μεταφέρει μαζί του συνεχώς μέχρι να εκκολαφθούν οι νύμφες.

Προβλήματα στη Δημόσια Υγεία
Η παρουσία κατσαρίδων σε ένα χώρο προκαλεί αισθητική υποβάθμιση, ενώ
αποτελεί «δείκτη υγείας» του χώρου αυτού.
Μεταδίδουν πολλά βακτήρια, μύκητες, έλμινθες, πρωτόζωα και ιούς συνεπώς είναι δυνητικοί φορείς πολλών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα, η δυσεντερία, η γαστρεντερίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα (Α και Β) κ.ά.
Προκαλούν ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση προϊόντων και τροφίμων τόσο άμεσα (με την παρουσία τους, τις εκδύσεις τους, τις προσβολές που προκαλούν και τα αποχωρήματά τους), όσο και έμμεσα, με τους παθογόνους οργανισμούς που μεταδίδουν.
Μετά τα ακάρεα οι κατσαρίδες είναι η δεύτερη αιτία αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το άσθμα και η δύσπνοια.

Εισαγωγή
Είναι είδος με παγκόσμια εξάπλωση. Κατάγεται από τη Βόρειο Αφρική.
Αναγνώριση
Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 34-53mm, χρώμα κοκκινωπό καφέ και στο πρόνωτο της κεφαλής εμφανίζεται μια σκουροκίτρινη ρήγα στην άκρη. Οι πτέρυγες είναι καλά αναπτυγμένες, καλύπτοντας πλήρως την κοιλία, επιτρέποντάς τους μια μέτρια πτητική ικανότητα.
Βιολογία
Τα θηλυκά ζουν έως και 2 έτη εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και αποθέτει μέχρι και 18 ωοθήκια στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε ωοθήκιο περιέχει περίπου 10 αυγά. Η περίοδος επώασης διαρκεί 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης (ως το στάδιο του ακμαίου) διαρκεί 1 έτος. Αποθέτουν την ωοθήκη 4 ημέρες μετά το σχηματισμό της σε προστατευμένο χώρο με υψηλή υγρασία.
Συνήθειες
Το είδος το συναντάμε σχεδόν παντού, σε κατοικίες, μεγάλα εμπορικά κτίρια, εστιατόρια, φούρνους, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, νοσοκομεία κ.ά. Εισέρχονται στα κτίρια μέσω των δικτύων αποχέτευσης και υπονόμων.
Μπορεί να αναρριχηθεί από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης στα ανώτερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων και να περάσει από εσοχές όπως παράθυρα, πόρτες, κενά στους τοίχους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Συνιστάται να δίνεται μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, τρόφιμα, χαρτοκιβώτια, σακούλες νάιλον) που εισέρχονται στις οικίες καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα και να μεταφέρουμε την εστία στο χώρο μας.
Να ελέγχουμε τακτικά το χώρο για ίχνη προσβολής.
Να διατηρούμε το χώρο καθαρό και να ελέγχουμε τακτικά τα φρεάτια και τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων.
Να μην αφήνουμε τους κάδους απορριμμάτων και τις συσκευασίες τροφίμων εκτεθειμένες και ανοιχτές για μεγάλο διάστημα.
Για όσο χρόνο φιλοξενούμε στα ντουλάπια μας συσκευασίες τροφίμων να τις κρατάμε καλά σφραγισμένες.
Να πετάμε τα απορρίμματά μας καθημερινά και να ανανεώνουμε τακτικά τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων.
Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο (ή ίχνη εντόμων) σε οποιοδήποτε μέρος της οικίας μας, απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικού.
Συνήθως όταν γίνει παρατήρηση του εντόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας το μέγεθος του πληθυσμού είναι μεγάλο γεγονός, που καθιστά την εξόντωσή του ακόμα μεγαλύτερη.

Εισαγωγή
Προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική και έχει παγκόσμια εξάπλωση.
Αναγνώριση
Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 25mm περίπου και χρώμα μαύρο γυαλιστερό ως κοκκινωπό καφέ. Το συγκεκριμένο είδος δεν ίπταται, καθώς οι πτέρυγες δεν είναι καλά αναπτυγμένες, αφήνοντας ακάλυπτα τα τελευταία κοιλιακά τμήματα.
Βιολογία
Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη και αποθέτει μέχρι και 18 ωοθήκια στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε ωοθήκιο περιέχει περίπου 10 αυγά. Η περίοδος επώασης διαρκεί 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης (ως το στάδιο του ακμαίου) διαρκεί 1 έτος.
Συνήθειες
Το είδος αυτό απαντάται κάτω από οικιακά απορρίμματα, πέτρες, φύλλα κ.ά. Σε κτίρια εμφανίζεται σε υπόγεια, αεραγωγούς και αποχετεύσεις. Μπορεί να αναρριχηθεί από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης στα ανώτερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων. Προτιμά ως τροφή τα αμυλούχα τρόφιμα
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Να διατηρούμε το χώρο καθαρό και να ελέγχουμε τακτικά τα φρεάτια και τις σωληνώσεις των αποχετεύσεων.
Να γίνεται καλός εξαερισμός του χώρου για να περιορίσουμε τα ποσοστά υγρασίας.
Να φροντίζουμε τον κήπο μας και να τον διατηρούμε απαλλαγμένο από «σωρούς φύλλων».
Να πετάμε τα απορρίμματά μας καθημερινά και να ανανεώνουμε τακτικά τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων.


Εισαγωγή
Είναι το σημαντικότερο είδος, ίσως το πιο κοινό και το πιο δύσκολο στην καταπολέμηση.
Αναγνώριση
Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 13-16mm και χρώμα ανοιχτό καφέ. Φέρουν 2 σχεδόν παράλληλες λωρίδες στο πρόνωτο (ραχιαίο τμήμα).
Βιολογία
Σε σχέση με τα είδη που αναφέρθηκαν, είναι το είδος κατσαρίδας με το μεγαλύτερο ωοπαραγωγικό δυναμικό. Ζει αρκετούς μήνες που συχνά ξεπερνούν τους 12. Το θηλυκό φέρει τα ωά σε σάκους (τα λεγόμενα ωοθήκια), που περιέχουν 30 έως 40 αυγά και τα μεταφέρει μέχρι και 24 ώρες πριν την εκκόλαψή τους. Κατά τη διάρκεια της ζωής του γεννάει 4-8 ωόσακους. Η αναπαραγωγή γίνεται ολόκληρο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον. Εμφανίζουν 3-4 γενιές το χρόνο.
Συνήθειες
Βρίσκονται σε χώρους επεξεργασίας και αποθήκες τροφίμων και στις κατοικίες στις κουζίνες και στο μπάνιο. Τα αυγά τους μπορεί να μεταφερθούν μέσα σε κιβώτια τροφίμων, χαρτοκιβώτια, μηχανήματα και συσκευές ή υλικά που έχουν μεταφερθεί στα κτίρια από χώρους μη καθαρούς.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Συνιστάται να δίνεται μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, τρόφιμα, χαρτοκιβώτια, σακούλες νάιλον κ.ά.) που εισέρχονται στις οικίες, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα και να μεταφέρουμε την εστία στο χώρο μας.
Να ελέγχουμε τακτικά το χώρο της κουζίνας και ιδιαίτερα στο εσωτερικό των ντουλαπιών, στις γωνίες και τους μεντεσέδες για ίχνη προσβολής. Ενδεικτικά, ίχνη προσβολής από το συγκεκριμένο είδος είναι η εμφάνιση στιγμάτων σκούρου χρώματος.
Να διατηρούμε το χώρο καθαρό
Να μην αφήνουμε συσκευασίες τροφίμων εκτεθειμένες και ανοιχτές για μεγάλο διάστημα.
Για όσο χρόνο φιλοξενούμε στα ντουλάπια μας συσκευασίες τροφίμων, να τις κρατάμε καλά σφραγισμένες.
Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο (ή ίχνη εντόμων) στον πάγκο της κουζίνας μας ή μέσα σε κάποιο ντουλάπι ή πάνω στους τοίχους απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικού.
Συνήθως, όταν γίνει παρατήρηση του εντόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας το μέγεθος του πληθυσμού είναι μεγάλο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στην PestX, έχοντας σεβασμό στη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων-στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων, καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.
Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριμένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων για την καταπολέμηση εντόµων σε κατοικημένους χώρους.
Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.

Η αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών όπως οι κατσαρίδες ενδεικτικά επιτυγχάνεται με:

 

Τοποθέτηση ειδικού τροφοελκυστικού σκευάσματος σε μορφή gel

(εφαρμογή σε κουζίνες και χώρους παραγωγής τροφίμων) με τη χρήση ειδικού δοσομετρικού πιστολιού.

Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων).

Εκνέφωση (fogger)

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο.

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).


ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Χρήση φερομονικών ή τροφοελκυστικών παγίδων
Η μέθοδος της παγίδευσης χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση και έλεγχο πληθυσμού (monitoring).

 

 

Project Details