Project Description

ΕΝΤΟΜΑ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Έντομο αποθηκών θεωρείται κάθε είδος εντόμου που προσβάλλει και ζημιώνει άμεσα ένα προϊόν και μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί σε μια αποθήκη ή χώρο που φιλοξενεί για αρκετό διάστημα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα.
Αποθηκευμένο προϊόν ονομάζεται κάθε προϊόν φυτικής ή ζωικής προέλευσης το οποίο συλλέγεται, αποξηραίνεται, επεξεργάζεται ή μεταποιείται κατάλληλα και αποθηκεύεται σε κλειστό χώρο για να χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή του ανθρώπου, την προστασία του κ.ά.
Τα περισσότερα είδη εντόμων αποθηκευμένων προϊόντων ανήκουν στα Κολεόπτερα και ακολουθούν τα Λεπιδόπτερα.

Lasioderma serricorne (σκαθάρι-ψείρα του καπνού ή των τσιγάρων)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Είναι έντομα μικρού μεγέθους, μακρουλά με μήκος 2-3 χιλιοστά. Τα έλυτρα των ακμαίων εντόμων είναι λεία και έχουν χρώμα ερυθροκάστανο, χωρίς ραβδώσεις. Σε πλάγια όψη το πρόσθιο μέρος του σώματός τους είναι κυρτό και φαίνεται να σχηματίζει σχεδόν ορθή γωνία με το υπόλοιπο τμήμα. Έχουν κεραίες με τέσσερα έως δέκα πριονοειδή άρθρα. Οι προνύμφες είναι σκαραβαιόμορφες, έχουν λευκό χρωματισμό, είναι κοντόχοντρες, κυρτές με καστανή κεφαλή και τρία ζευγάρια πόδια. Φέρουν σε όλο το σώμα τους ωχρόλευκες λεπτές τρίχες.
Προσελκύονται από το φως και μπορούν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 50-60 ημέρες
Τα ακμαία ζουν δύο με έξι βδομάδες και έχουν πολλές γενεές το έτος.
Ιδανικές Συνθήκες 20-37οC
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ: Τα ακμαία δεν τρέφονται.
Οι προνύμφες προσβάλλουν κυρίως προϊόντα καπνού (φύλλα και κατεργασμένο) και κακάο, αλλά και ξηρούς καρπούς, ελαιούχους σπόρους όσπρια κ.ά. Είναι έντομο με τεράστια ποικιλία τροφικών προτιμήσεων.

Stegobium paniceum (Σκαθάρι ψωμιού)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία του Stegobium panigeum μοιάζουν με του Lasioderma serricorne αλλά είναι πιο φαρδιά, τα έλυτρά τους είναι ραβδωτά, ενώ το κεφάλι τους δεν σχηματίζει ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα. Το σώμα τους καλύπτεται από λεπτές τρίχες και ο προθώρακας με βασικό μεσαίο τμήμα, σε πλάγια όψη είναι πολύ έντονα κυρτωμένο. Προσελκύονται και αυτά από το φως και μπορούν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 40 ημέρες.
Έχουν μία με τέσσερις γενεές το έτος, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Ιδανικές συνθήκες 23-24οC.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Είναι κοσμοπολίτικα και παμφάγα έντομα. Τα ακμαία δεν τρέφονται.
Οι προνύμφες προσβάλλουν φυτικές ουσίες πλούσιες σε άμυλο, όπως αλεύρι, προϊόντα αλεύρου-αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.α. Έχει βρεθεί επίσης μέσα σε παλαιά έπιπλα, μπαμπού, δέρμα, χαρτί

Sitophilus granarius (Σιταρόψειρα)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία έχουν προθώρακα με βοθρία, επιμήκη ή ατρακτοειδή έλυτρα με μεσοδιαστήματα πιο πλατιά από τις αυλακώσεις ή τα βοθρία τους. Οι οπίσθιες μεμβρανώδεις πτέρυγες είναι απούσες. Έχουν χρώμα βαθυκάστανο μέχρι μαύρο. Οι προνύμφες τους είναι κοντόχονδρες, άποδες, κυρτές και το χρώμα τους είναι αχυρόλευκο (κιτρινωπό).
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Τα ακμαία πολλές φορές μπορούν να ζήσουν μέχρι ένα έτος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και δυόμισι έτη.
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 40 ημέρες.
Συμπληρώνει τέσσερις με πέντε γενεές το έτος.
Ιδανικές συνθήκες 22-25οC
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Είναι κοσμοπολίτικο είδος.
Προσβάλλει ξηρούς σπόρους δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, βρώμη, σίκαλη, αραβόσιτο).

Sitophilus oryzae (Σκαθάρι ρυζιού)
ΑΝΑΓΩΡΙΣΗ
Είναι χρώματος καστανό ή βαθυκάστανο με τέσσερεις ανοιχτόχρωμες κηλίδες (υπέρυθρες ή κιτρινωπές) από δύο σε κάθε έλυτρο. Στον προθώρακα τα κοιλώματα είναι πυκνά, κυκλικά ή πολυγωνικά. Έχουν μεμβρανώδεις πτέρυγες και πετούν. Οι προνύμφες έχουν μικρές διαφορές από του Sitophilus granarius.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Τα ακμαία ζουν τέσσερις με πέντε μήνες.
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί έως οχτώ μήνες
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Είναι κοσμοπολίτικα είδη.
Προσβάλλει ρύζι και σπόρους δημητριακών, δευτερευόντως αλεύρι, προϊόντα αλεύρου, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζωοτροφές.

 

Acanthoscelides obtectus (βρούχος των φασολιών)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία είναι μικρού μήκους και έχουν σχήμα ωοειδές. Το μήκος του σώματος των θηλυκών είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από των αρσενικών. Το χρώμα τους είναι καστανόμαυρο, καλυπτόμενο με λεπτό φαιό χνούδι. Τα έλυτρα αφήνουν ακάλυπτο το τελευταίο κοιλιακό τμήμα και ο χρωματισμός τους είναι γενικά γκρίζος με διάφορες σκοτεινόχρωμες κηλίδες. Οι κεραίες είναι πριονωτές και ο προθώρακας κωνικός. Οι προνύμφες τους είναι σαρκώδεις, κυρτές, άποδες, λείες, λευκές με μικρή κίτρινη κεφαλή και του πρώτου σταδίου φέρουν τρίχες που στα επόμενα στάδια τις αποβάλλουν
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 20-25 ημέρες.
Ιδανικές συνθήκες: 30-35οC και σχετική υγρασία 70-90%
Η ελάχιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους είναι 15 οC.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει φασόλια όλων των ποικιλιών και σόγια.

Oryzaephilus surinamensis (ψείρα του σιταριού ή οδοντωτό σκαθάρι των σπόρων)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία είναι λεπτά, πεπλατυσμένα, ευκίνητα και έχουν χρώμα καφετί. Επίσης φέρουν χαρακτηριστικές ακανθώδεις αποφύσεις στο θώρακα. Ο θώρακας έχει δύο κατά μήκος αυλακώσεις και από έξι οδοντοειδείς προεξοχές σε κάθε πλευρά του. Στη κεφαλή, η περιφέρεια του τμήματος αμέσως κάτω από τους οφθαλμούς και πριν από το θώρακα είναι καμπύλη (Εικόνα 37,86). Επίσης έχουν μήκος κροτάφου (περιοχή ακριβώς πίσω από κάθε οφθαλμό) ίσο ή μεγαλύτερο από το ήμισυ της κάθετης διαμέτρου του οφθαλμού. Οι προνύμφες έχουν νηματοειδή μορφή, πεπλατυσμένες, υποκίτρινες, με κεφαλή και πόδια καστανά και φέρουν μία σκοτεινόχρωμη, ραχιαία κηλίδα σε κάθε τμήμα του σώματος.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί περίπου 20-80 ημέρες (σε θερμοκρασία 17-37οC και σχετική υγρασία 10-90%).
Ιδανικές συνθήκες: 30ο-35οC και σχετική υγρασία 70-90%.
Μπορούν να ζήσουν για μικρό διάστημα σε θερμοκρασία κάτω από τους 0 οC.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Είναι κοσμοπολίτικο είδος. Τα ακμαία και οι προνύμφες του προσβάλλουν σιτηρά, δημητριακά, ελαιούχους σπόρους, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, κακάο και καφέ.

Trogoderma granarium (τρωγόδερμα των σπόρων)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία έχουν μήκος 2-3 χιλιοστά, σχήμα ωοειδές χρώματος ανοιχτοκάστανο και τα έλυτρά τους είναι μαύρα ή σκούρα καστανά με ακανόνιστα ανοιχτοκαστανά σημεία, επενδεδυμένα με σχεδόν λευκές τρίχες. Παρόλο που έχουν μεμβρανώδεις πτέρυγες δεν πετούν. Τα θηλυκά ακμαία είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά.
Οι οφθαλμοί είναι ομοιόμορφα στρογγυλεμένοι, με εμφανή εγκοπή στο εσωτερικό περιθώριο. Οι προνύμφες έχουν μήκος 5 χιλιοστά και χρώμα κιτρινωπό – καφετί με τις μεσοαρθρικές μεμβράνες υποκίτρινες. Μακριές και λεπτές κιτρινωπές τρίχες εκφύονται σχεδόν κάθετα στο σώμα τους, ενώ στο πίσω μέρος τους σχηματίζουν αραιό θύσσανο.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ιδανικές συνθήκες: 35οC και σχετική υγρασία 73%. Σ’ αυτές τις συνθήκες ο βιολογικός κύκλος τους διαρκεί 18 ημέρες.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει σιτηρά, ξηρούς καρπούς όσπρια, πλακούντες από ελαιούχους σπόρους.
Η προνύμφη του αποτελεί σημαντικό εχθρό, καθώς τα τέλειο δεν τρέφεται.

Tenebrionides mauritanicus (Σκαθάρι σπόρων)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία έχουν μέγεθος 7-11 χιλιοστά περίπου και χρώμα συνήθως καστανόμαυρο μέχρι και μαύρο. Οι κεραίες και τα πόδια είναι καστανέρυθρα. Η βάση του προθώρακα χωρίζεται πολύ ευκρινώς από τη βάση των ελύτρων. Οι προνύμφες έχουν χρώμα συνήθως υπόλευκο ή υποκίτρινο με κεφαλή και πόδια καστανά. Στο νώτο του πρώτου θωρακικού τμήματος υπάρχουν δύο σκοτεινόχρωμες κηλίδες, χιτινώδεις προεκτάσεις (άγγιστρα).
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Μακρόβιο έντομο, με το τέλειο να ζει 1-2 έτη και την προνύμφη 2-3 αντίστοιχα. Ωοτοκεί από αρχές άνοιξης μέχρι και φθινόπωρο με το κάθε θηλυκό να γεννά έως 1000 ωά. Τα ακμαία και οι προνύμφες είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο και μπορούν να επιζήσουν για αρκετές βδομάδες σε θερμοκρασία –9οC, ενώ για λίγες ώρες μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασία –18οC περίπου.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει ήδη προσβεβλημένους σπόρους σιτηρών, άλευρα, πίτυρα, παξιμάδια. Η προνύμφη του αποτελεί σημαντικό εχθρό, ενώ το τέλειο τρέφεται με άλλα έντομα αποθηκών.

Rhyzopertha dominica (Σκαθάρι ρυζιού)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία είναι επίμηκη, κυλινδρικά, καστανέρυθρα, με μήκος 2-3 χιλιοστά. Η κεφαλή δεν φαίνεται από πάνω αλλά καλύπτεται από τον προθώρακα. Οι κεραίες είναι χαρακτηριστικές με ρόπαλο από τρία αραιά τοποθετημένα άρθρα. Ο θώρακας στη ραχιαία επιφάνεια φέρει πυκνά χιτινώδη επάρματα (εξογκώματα). Στα έλυτρα υπάρχουν ευκρινείς κατά μήκος γραμμές από μικρά κοιλώματα.
Οι προνύμφες είναι σκαραβαιοειδείς (δηλαδή με σώμα κυρτό, παχύ, διογκωμένο εμπρός), υπόλευκες, με κεφαλή και πόδια καστανά. Είναι σημαντικοί εχθροί σε ζεστές και ξηρές συνθήκες, όπως είναι οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 25 ημέρες (σε θερμοκρασία 34οC και σχετική υγρασία 14%).
Τα ακμαία ζουν μερικούς μήνες και εμφανίζουν τέσσερις με έξι γενεές το έτος
Ιδανικές συνθήκες: 32οC και σχετική υγρασία 80%.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Είναι κοσμοπολίτικο είδος.
Προσβάλλει κυρίως σιτηρά, ρύζι και άλλους σπόρους (κριθάρι, αραβόσιτο, μπισκότα, προϊόντα αλεύρου).

Tribolium confusum (Σκαθάρι αλεύρων)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία έντομα έχουν σώμα μακρόστενο, πεπλατυσμένο με 3-4 χιλιοστά μήκος και χρώμα ελύτρων ερυθροκάστανο γυαλιστερό. Το πιλίδιο υπερβαίνει πλευρικά το χείλος των οφθαλμών και τα άρθρα των κεραιών πλαταίνουν βαθμιαία από τη βάση προς το άκρο τους (δε σχηματίζουν ρόπαλο). Οι προνύμφες είναι ολιγόποδες, λευκοκίτρινες και έχουν χαρακτηριστική δικρανοειδή απόφυση στο τελευταίο κοιλιακό τμήμα. Η κεφαλή και το δίκρανο του τελευταίου κοιλιακού τμήματος έχουν σκούρο καστανό χρώμα.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Τα ακμαία ζουν πολλούς μήνες, μπορεί να φτάσουν και τα δύο χρόνια.
Συμπληρώνει τρεις με πέντε γενεές το έτος, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματικές και άλλες συνθήκες στις αποθήκες.
Ιδανικές συνθήκες 22-37 οC
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ:
Είναι κοσμοπολίτικα είδη. Προσβάλλει όλα τα είδη σπόρων, ήδη προσβεβλημένων (σιτηρά, όσπρια), άλευρα, πίτυρα, ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, πλακούντες από ελαιούχους σπόρους κ.α.

Necrobia rufipes
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Έχουν χρώμα πράσινο – μπλε, 4-5 χιλιοστά μήκος, με πόδια και βασικά άρθρα των κεραιών κόκκινα. Έχουν οφθαλμούς που χωρίζονται, κατά τη νωτιαία όψη, με περιθώριο αρκετά μεγαλύτερο από το πλάτος του κάθε οφθαλμού και το ρόπαλο της κεραίας τους είναι σκούρο καστανό ή σχεδόν μαύρο. Το ακραίο άρθρο της κεραίας είναι σχεδόν τετράγωνο και η κοιλία τελείως βαθυκύανη.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 36-150 ημέρες.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία ανάπτυξής τους είναι 20οC, ενώ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους και την επιβίωση των προνυμφών.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει δέρματα, αποξηραμένο κρέας και αποξηραμένα ζωικά προϊόντα κ.α.

Cryptolestes ferrugineus (Σιταρόψειρα)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Eίναι μικροσκοπικά έντομα, 1-2 χιλιοστά μήκος, στενόμακρα με έντονο καστανό – κόκκινο χρώμα το πρώτο με χαρακτηριστικές μακριές κεραίες. Το θηλυκό γεννάει περισσότερα από διακόσια αυγά.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί 13-17 (σε θερμοκρασίες 21-38οC και υγρασία 75%).
Ιδανικές συνθήκες: 33 οC και 70% σχετική υγρασία (ο βιολογικός κύκλος διαρκεί είκοσι τρεις μέρες).
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει ρύζι, ξηρούς καρπούς, πλακούντες από ελαιούχους σπόρους, σιτηρά, κριθάρι και σπόρους που προορίζονται για σπορά.

Ephestia elutella – Σκουλήκι του καπνού ή του κακάο
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Είναι οι πιο μικρές πεταλούδες του γένους και έχουν άνοιγμα πτερύγων 1,5-1,6 εκατοστά. Οι πίσω πτέρυγες των ακμαίων έχουν χρώμα ανοιχτό υαλώδες, ενώ οι μπροστινές έχουν χρώμα καστανότεφρο με δύο εγκάρσιες κυματοειδείς γραμμές και με σαφή ταινία κοντά στο άκρο, με κόλπους και περίγραμμα από σκούρα λέπια.
Ο χρωματισμός των προνυμφών εξαρτάται από τη διατροφή τους. Συνήθως είναι υπόλευκες ή ελαφρά ρόδινες, με κεφαλή και θωρακική πλάκα καστανού χρώματος. Τόσο στα νώτα όσο και στα πλάγια κάθε σωματικού δακτυλίου φέρουν καστανά στίγματα από τα οποία εξέρχεται μία τρίχα. Το είδος αυτό δεν το συναντάμε σε τροπικές περιοχές.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί περίπου πενήντα ημέρες
Τα ακμαία ζουν περίπου μία βδομάδα και παρουσιάζει δύο με τρεις γενεές το έτος
Ιδανικές συνθήκες: 25 οC και 70% σχετική υγρασία
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Είναι κοσμοπολίτικο είδος.
Η προνύμφη προσβάλλει κυρίως φύλλα καπνού (αζύμωτο καπνό) αλλά και σπόρους κακάο, σοκολάτα, σιτηρά, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα.

Ephestia kuehniella Σκουλήκι αλεύρων
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Είναι οι μεγαλύτερες πεταλούδες του γένους και έχουν άνοιγμα πτερύγων 2-2,5 εκατοστά. Οι μπροστινές πτέρυγες έχουν τεφρό χρώμα με διάσπαρτες μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες και τρεις μαύρες εγκάρσιες κυματοειδείς ή τεθλασμένες γραμμές. Οι πίσω πτέρυγες είναι υπόλευκες ή ανοιχτότεφρες και ελαφρώς κροσσωτές, με περιφέρεια και νεύρα καστανά. Η κεφαλή τους είναι μικρή αλλά σφαιρική με μέτωπο γυμνό από λέπια, εφοδιασμένη με χειλικές προσακτρίδες που είναι μακριές και κατευθυνόμενες προς τα εμπρός, προεξέχουσες με μορφή κερατοειδή. Οι προνύμφες έχουν χρώμα υπόλευκο ή ελαφρώς ρόδινο, με κεφαλή και πρόνωτο καστανά.
Το είδος αυτό δεν το συναντάμε σε τροπικές περιοχές και δεν ζουν σε κρύο ή ψυχρές περιοχές, αλλά ευνοείται σε εύκρατες και μεσογειακές περιοχές.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου εξαρτάται από το είδος αλεύρου από το οποίο τρέφεται 83 ημέρες (σε θερμοκρασία 26ο-28οC) σε καλαμποκάλευρο
123 ημέρες σε άλευρο κριθαριού και 217 ημέρες σε ρυζάλευρο.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Η προνύμφη προσβάλλει αλεύρι, σπόρους δημητριακών και ξηρούς καρπούς, γύρη στις κυψέλες των μελισσών. Μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό λόγω των πυκνών νημάτων που υφαίνει.

Ephestia cautella – Σκουλήκι των σύκων
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία έχουν χρώμα πτερύγων τεφροκάστανο και στις μπροστινές πτέρυγες δύο εγκάρσιες τεθλασμένες ή κυματοειδείς ταινίες πλαισιώνονται από σκοτεινόχροα λέπια. Οι πίσω πτέρυγες έχουν ανοιχτότερο χρώμα και το άνοιγμά τους είναι 1,4-2,2 εκατοστά.
Οι προνύμφες έχουν χρώμα υπόλευκο, κιτρινωπό ή ρόδινο. Η κεφαλή και η θωρακική πλάκα είναι καστανές. Επίσης έχουν καστανά σμηριγγοφόρα φυμάτια στα νώτα των σωματικών δακτυλίων.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Το είδος αυτό το συναντάμε σε τροπικές και ζεστές περιοχές. Έχει τρεις με τέσσερις γενεές το έτος, αλλά ο αριθμός αυτός εξαρτάται οπωσδήποτε και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει κατά κύριο λόγο ξηραινόμενα και ξηρά σύκα, πολλά άλλα αποξηραμένα φρούτα και λιγότερο αλεύρι, πίτυρα, μπισκότα, σοκολάτα, ζωοτροφές.

Plodia interpuctella Κοινό σκουλήκι αποθηκών
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Οι μπροστινές πτέρυγες είναι δίχρωμες. Στο βασικό μισό έχουν χρώμα ανοιχτό υπόλευκο ή υποκίτρινο, στο εξωτερικό μισό χρώμα ερυθροκάστανο με δύο εγκάρσιες μαύρες γραμμώσεις ενώ το υπόλοιπο ήμισυ έχει το χρώμα της σκουριάς. Οι πίσω πτέρυγες είναι αργυρόλευκες και ελαφρώς κροσσωτές. Το άνοιγμα των πτερύγων είναι 1,9 εκατοστά. Η κεφαλή και ο θώρακας είναι καστανέρυθρα. Επίσης η κοιλιά είναι ανοιχτού χρώματος. Οι προνύμφες έχουν μήκος 1,25 εκατοστά και στα πρώτα στάδια έχουν χρώμα υπόλευκο ενώ αργότερα γίνονται υπορόδινες. Το χρώμα τους βέβαια εξαρτάται από το είδος της τροφής τους.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί, σε ιδανικές συνθήκες, 40-80 ημέρες. Αναπτύσσεται σε Ιδανικές συνθήκες 28ο-32οC και σχετική υγρασία μικρότερη από 4% με κρίσιμες θερμοκρασίες κάτω από 18οC ή πάνω από 35 οC.
Έχει τέσσερις με έξι γενεές το έτος, που σε πιο ζεστές περιοχές μπορεί να φτάσει και τις οχτώ.

ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Πολυφάγο είδος, προσβάλλει κυρίως διάφορα είδη σπόρων και τα προϊόντα τους, όλα σχεδόν τα είδη ξηρών καρπών και φρούτων, σκόνη γάλακτος, σοκολάτες, αλλά και γύρη στις κυψέλες των μελισσών.

Sitotroga cerealella – Σκουλήκι σιτηρών
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακμαία έχουν μήκος 1,5 εκατοστό και άνοιγμα πτερύγων 10-16 χιλιοστά. Οι μπροστινές πτέρυγες είναι στενόμακρες και κροσσωτές με χρωματισμό ανοιχτό κιτρινότεφρο, ενώ οι πίσω είναι επίσης κροσσωτές, αλλά τεφρού χρώματος.
Το χρώμα της κεφαλής, του θώρακος και των πτερύγων είναι ανοιχτό ωχροκάστανο. Οι προνύμφες είναι σπάνια ορατές, επειδή τρέφονται εσωτερικά στα προϊόντα και έχουν χρώμα υπόλευκο ή ανοιχτοκαστανό. Το συναντάμε περισσότερο συχνά σε εύκρατες και τροπικές περιοχές.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικό κύκλος διαρκεί 35 ημέρες.
Ιδανικές συνθήκες: 28ο-30οC, με κρίσιμες θερμοκρασίες κάτω από τους 17 οC και πάνω από τους 36 οC.
Έχει δύο με τέσσερις γενεές το έτος.
ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ
Προσβάλλει κυρίως κόκκους σίτου και αραβοσίτου αλλά και άλλα σιτηρά, με αποτέλεσμα εκτός από τις απώλειες σε βάρος και βλαστικότητα, οι σπόροι να αποκτούν δυσάρεστη οσμή και γεύση και το κριθάρι γίνεται ακατάλληλο για ζυθοποίηση.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Συνιστάται να γίνεται τακτικά έλεγχος των προϊόντων πριν και κατά την είσοδό τους στους χώρους φύλαξης και αποθήκευσης.
Να διατηρείται το πρόγραμμα απεντόμωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων στους χώρους φύλαξης και αποθήκευσης προϊόντων.
Να μην αφήνουμε συσκευασίες τροφίμων εκτεθειμένες και ανοιχτές για μεγάλο διάστημα.
Για όσο χρόνο φιλοξενούμε στα ντουλάπια μας συσκευασίες τροφίμων να τις κρατάμε καλά σφραγισμένες.
Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο (ή ίχνη εντόμων) στο πάγκο της κουζίνας μας ή μέσα σε κάποιο ντουλάπι ή πάνω στους τοίχους, απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικού.
Συνήθως όταν γίνει παρατήρηση του εντόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας το μέγεθος του πληθυσμού είναι μεγάλο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στην PestX, έχοντας σεβασμό στη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων-στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων, καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.
Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριμένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων για την καταπολέµηση εντόµων σε κατοικηµένους χώρους.
Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.
Η αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών όπως τα έντομα αποθηκών ενδεικτικά επιτυγχάνεται με:

Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)
Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων).

Εκνέφωση (fogger)

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο.

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).

Υποκαπνισμός (fumigation)
Ιδιαίτερα εξειδικευμένη διαδικασία με την οποία καταφέρνουμε να καταπολεμήσουμε τα έντομα σε όλα τα στάδια (αυγό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο).
Πριν την εφαρμογή γίνεται προσεκτικός έλεγχος στον προς απεντόμωση χώρο με σκοπό την καλή στεγανοποίησή του, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.
Η εφαρμογή επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών υποκαπνιστικών μέσων σε αέρια μορφή.
Εφαρμόζεται κυρίως σε χώρους φύλαξης και αποθήκευσης προϊόντων, σιλό αμπάρια πλοίων, κοντέινερ κ.α. πάντα με την επίβλεψη υπεύθυνου επιστήμονα.

ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

 

 

Δελτοειδής παγίδα Ιπτάμενων εντόμων αποθηκών.

 

 

Παγίδα σύλληψης ερπόντων εντόμων αποθηκών.

 

 

Project Details