Project Description

ΕΝΤΟΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ/ΟΧΛΗΣΗΣ

Παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού κατά καιρούς έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης, όχι μόνο από την επιστήμη της εντομολογίας αλλά και άλλων επιστημών, όπως η κοινωνιολογία.
Είναι κοινωνικά έντομα, ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς. Κατασκευάζουν τις φωλιές τους στο έδαφος και σε δέντρα, κάνοντας στοές που φτάνουν και τα τρία μέτρα βάθος. Η διάρθρωση των κοινωνιών τους αποτελείται από τη βασίλισσα, η μόνη που γεννάει αυγά και δεν βγαίνει ποτέ εκτός, σε αντίθεση με τις εργάτριες, ενώ τα αρσενικά συμμετέχουν μόνο στη γονιμοποίησή της. Δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα μόνο σε περιπτώσεις υψηλών πληθυσμών. Συναντώνται σχεδόν παντού, αναζητώντας τροφή και νερό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρούνται οι χώροι καθαροί και τα τρόφιμα, κλεισμένα αεροστεγώς, σε γυάλινες συσκευασίες.

Κοινωνικά έντομα τα οποία δημιουργούν φωλιές στα πιο απίθανα μέρη. Το τσίμπημα της σφήκας είναι ιδιαίτερα επώδυνο και εξαιτίας της ιδιομορφίας που παρουσιάζει το κεντρί της έχει τη δυνατότητα να τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές, σε αντίθεση με τη μέλισσα. Σε ιδιαίτερα μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Είναι φυτοφάγο και αρπακτικό έντομο, τρέφεται δηλαδή με φρούτα στα δένδρα (σταφύλια, μήλα), τραυματίζει τους βλαστούς, προτιμά ζωικές ύλες (κρέας, ψάρια), θανατώνει τις μέλισσες στις κυψέλες, αλλά και πολλά επιζήμια έντομα. Αποτελεί ισορροπιστή του οικοσυστήματος.

Είναι μεγάλες σε μήκος και αρκετά ευκίνητες. Η χαρακτηριστική δαγκάνα που σχηματίζει το τελευταίο ζεύγος ποδιών είναι εξαιρετικά δυνατή και μπορεί να επιφέρει επώδυνο τσίμπημα. Δεν σχηματίζουν μεγάλους πληθυσμούς, ενώ συνήθως τις συναντάμε κάτω από πέτρες όπου τρέφονται με μαλακά έντομα.

Διαφέρουν από τις σαρανταποδαρούσες. Δεν έχουν χίλια πόδια, αναλόγως του είδους τους, φέρουν από 20 έως 700 πόδια. Το μέγεθος τους ποικίλει, σε κάθε περίπτωση όμως είναι μικρότερες από τις σαρανταποδαρούσες. Μπορούν να σχηματίσουν μεγάλους πληθυσμούς, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα σε καλλιέργειες, γενικότερα όμως είναι αβλαβείς. Τις συναντάμε κυρίως κάτω από αποσυντεθειμένα φύλλα.

Ανήκει στα αρθρόποδα, στην κλάση των Αραχνιδών και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά.

Σχεδόν όλες οι αράχνες είναι σαρκοφάγες, πλέκοντας ιστό, με τον οποίο παγιδεύουν διάφορα έντομα, κυρίως δίπτερα, όπως μύγες και κουνούπια, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή τους.

Τα περισσότερα είδη είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, εξαίρεση αποτελούν η ταραντούλα της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά και η μαύρη χήρα το δηλητήριο της οποίας αποτελείται από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο. Είναι είδος νυκτόβιο και δεν επιτίθεται παρά μόνον αν ενοχληθεί ή αισθανθεί ότι κινδυνεύει. Έχουν σχετικά μικρό μέγεθος, περίπου 2 εκατοστά μήκος σώματος και σχετικά μεγαλύτερα λεπτά πόδια. Στη χώρα μας, τα θηλυκά άτομα είναι κατάμαυρα, ή έχουν εγκάρσιες ζώνες κόκκινου χρώματος στην κοιλιά, η οποία είναι καλυμμένη με πυκνές μικρές τρίχες. Τα θηλυκά ζουν πάνω σ’ έναν κολλώδη ιστό ακανόνιστου σχήματος και συνήθως δεν μετακινούνται από αυτόν. Τα αρσενικά είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος και είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Όταν πλησιάσουν τον ιστό του θηλυκού για να ζευγαρώσουν, συνήθως καταβροχθίζονται από αυτό πριν ή μετά το ζευγάρωμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 

Να διατηρούμε το χώρο καθαρό και να ελέγχουμε τακτικά για ίχνη προσβολής.
Να τηρείται πρόγραμμα συντήρησης του κήπου και να φροντίζουμε να μένει καθαρός και απαλλαγμένος από αποσυντεθειμένα φύλλα.
Να ελέγχουμε για σημεία στάσιμων υδάτων και να επισκευάζονται τυχόν διαρροές.
Συνιστάται να δίνεται προσοχή σε βραχώδη και πέτρινα σημεία, πέτρινες μάντρες κ.α. ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Να μην αφήνουμε τους κάδους απορριμμάτων και τις συσκευασίες τροφίμων εκτεθειμένες και ανοιχτές για μεγάλο διάστημα.
Για όσο χρόνο φιλοξενούμε στα ντουλάπια μας συσκευασίες τροφίμων να τις κρατάμε καλά σφραγισμένες.
Να πετάμε τα απορρίμματά μας καθημερινά και να ανανεώνουμε τακτικά τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων.
Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο (ή ίχνη εντόμων) απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε την γνώμη και την συμβουλή ειδικού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στην PestX, έχοντας σεβασμό στη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων-στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων, καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.

Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριµένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων για την καταπολέµηση εντόµων σε κατοικηµένους χώρους.

Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.

Η αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών όπως τα έντομα αισθητικής υποβάθμισης/όχλησης ενδεικτικά επιτυγχάνεται με:

 

Tοποθέτηση ειδικού τροφοελκυστικού σκευάσματος
σε μορφή gel με τη χρήση ειδικού δοσομετρικού πιστολιού. 

Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)
Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων).

Εκνέφωση (fogger)

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο.

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).

 

Project Details