Ανήκουν στα αραχνοειδή (4 ζεύγη ποδιών), έχουν μικρό μέγεθος, με εξαίρεση τα τσιμπούρια και ωχρό χρωματισμό κάτι που τα κάνει δύσκολα εντοπίσημα δια γυμνού οφθαλμού. Λόγω της εξαιρετικής αναπαραγωγικής τους ικανότητας αναπτύσσουν ταχύτατα μεγάλους πληθυσμούς, ζημιώνοντας άμεσα ή έμμεσα τον άνθρωπο, τα ζώα και φυτική ή ζωική ύλη. Τα περισσότερο επιβλαβή για τα ελληνικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα:
Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο από 2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας.
Είναι πολύ μικρού μεγέθους (0,2- 0,3 χιλιοστά), με ημιδιαφανές σώμα. Αναπτύσσονται στο εσωτερικό των σπιτιών, κυρίως στα υπνοδωμάτια και την κουζίνα (στρώματα, χαλιά, έπιπλα, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια) ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα. Τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα (νιφάδες ανθρώπινου δέρματος) και προξενούν αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
ΚΙΡΒΥ
Σκούπα ισχυρής απορρόφησης
Σύστημα βιολογικού καθαρισμού, απορρύπανσης και εξυγίανσης στρωμάτων, χαλιών και καναπέδων.
Ατοξική καταπολέμηση με τη
χρήση υπέρθερμου ξηρού ατμού.
Εκτοπαράσιτο πουλερικών κ άλλων πτηνών που τρέφεται με το αίμα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν αυτά αναπαύονται. Μετά το γεύμα, κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές, μακριά από το φως της ημέρας, για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν τα αυγά τους. Παρουσιάζει ταχύτατη ανάπτυξη και με ιδανικές συνθήκες υγρασίας και υψηλή θερμοκρασία ολοκληρώνει τα στάδια ανάπτυξής του σε διάστημα μόλις 7 ημερών (5 ηλικίες: ωό, λάρβα, πρωτονύμφη, δευτερονύμφη, ακμαίο). Έχουν λευκό έως μαύρο χρώμα που γίνεται κόκκινο μετά τη λήψη τροφής.
Προκαλεί αναιμία και είναι φορείς ασθενειών (πχ. σαλμονέλωση, σπειροχαίτωση ) με τα νεαρής ηλικίας πτηνά να είναι πιο επιρρεπή (μείωση της αυγοπαραγωγής έως και θάνατο). Δαγκώνουν διάφορα θηλαστικά και τον άνθρωπο, προκαλώντας δερματίτιδες και βλάβες στο δέρμα, δεν αποτελεί όμως ξενιστής του.
Μεγάλα εκτοπαράσιτα που απομυζούν αίμα σκύλων, ανθρώπων, πουλιών, ελαφιών, μικρών τρωκτικών, καθώς και άλλων ζώων. Σημαντικοί εκπρόσωποι της παρασιτικής ζωής, διαβιούν σε περιοχές με χορτάρι και βλάστηση, όπου και παραμένουν ενεργοί ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (7°C). Χρησιμοποιούν τις ιδιαίτερα αναπτυγμένες αισθήσεις τους για να αναζητήσουν έναν ξενιστή που πλησιάζει, πηδώντας επάνω του, καθώς αυτός διέρχεται ανάμεσα από τα χόρτα. Προσκολλώνται ισχυρά σε κατάλληλο σημείο του δέρματος, για να αυξηθούν σε μέγεθος, οπότε χρειάζονται να τρέφονται με αίμα για αρκετές ημέρες. Ο κύκλος ζωής του κρότωνα (από αυγό σε προνύμφη, νύμφη και ενήλικο άτομο) απαιτεί 3 ξενιστές, που ο κάθε ένας παρέχει ένα γεύμα αίματος. Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενεργά το διάστημα από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.
Υπάρχουν δύο βασικές οικογένειες: οι ixodidae (σκληροί κρότωνες) και οι argasidae (μαλακοί κρότωνες). Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περίπου 35 είδη κροτώνων. Στην οικογένεια ixodidae (σκληροί κρότωνες) τα θηλυκά γεννούν τα αβγά τους σε καλά προφυλαγμένα σημεία κοντά στο έδαφος, όπως κάτω από πέτρες, ρωγμές ή εσοχές τοίχων, ξύλων κλπ. Κάθε θηλυκό μπορεί να γεννήσει χιλιάδες αβγά (μέχρι και 20.000) και μετά αποβιώνει. Τα περισσότερα είδη σκληρών κροτώνων συμπληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο σε τρεις διαφορετικούς ξενιστές. Έχουν την τάση να εγκαθίστανται σε βράχους ή στα άκρα φύλλων φυτών και θάμνων που βρίσκονται στο πέρασμα άγριων ή παραγωγικών ζώων. Οι κρότωνες αντέχουν σε νηστεία από 3 έως 18 χρόνια! Το ενήλικο αρσενικό αφού γονιμοποιήσει αρκετές θηλυκές, εγκαταλείπει τον σκύλο και πεθαίνει στο έδαφος.
⦁ Φροντίζουμε να ελέγχουμε τακτικά τα κατοικίδιά μας (σκυλιά, γάτες), αν υπάρχουν και να τηρούμε το πρόγραμμα αποπαρασίτωσής των ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
⦁ Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε ζωάκια αδέσποτα τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν πληθυσμούς παρασίτων.
⦁ Αν έχουν εγκατασταθεί στο χώρο μας αδέσποτα ζώα (σκύλοι, γάτες), απευθυνόμαστε σε ειδικό κτηνίατρο για εφαρμογή αποπαρασίτωσης.
⦁ Να διατηρούμε το χώρο καθαρό
⦁ Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο ή ίχνη εντόμων, όπως, απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε τη γνώμη και τη συμβουλή ειδικού.
⦁ Αν υπάρξει κρούσμα προσβολής από τσιμπούρι συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αφαίρεσή του, διότι εάν δεν αφαιρεθεί το κεφάλι μπορεί να αναπτύξει ξανά το υπόλοιπο σώμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στην PestX, έχοντας σεβασμό στη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα, χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών, ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων-στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.
Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριµένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων, για την καταπολέµηση εντόµων σε κατοικηµένους χώρους.
Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.
Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)
Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων).
Εκνέφωση (fogger)
Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο.
Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).