ΨΥΛΛΟΙ

ΨΥΛΛΟΙ 2017-06-23T12:03:43+00:00

ΨΥΛΛΟΙ

Τα γνωστότερα είδη ψύλλων είναι τα εξής:

  • Ψύλλος της γάτας (Ctenocephalides felis),
  • Ψύλλος των σκύλων (Ctenocephalides canis),
  • Ψύλλος του ανθρώπου ή Ερεθιστικός ψύλλος (Pulex irritans), το αντιπροσωπευτικότερο είδος.
  • Ψύλλος των αρουραίων του Βορρά (Nosopsyllus fasciatus),
  • Ανατολικός ψύλλος των αρουραίων (Xenopsylla cheopis).

Προβλήματα στην Δημόσια Υγεία

Η υγειονομική σημασία των ψύλλων είναι σημαντική, παρ’όλο που ελάχιστα είδη προκαλούν προβλήματα υγείας. Είναι κυρίως τα είδη που παρασιτούν στα κατοικίδια (γάτες, σκύλους) και στα παραγωγικά ζώα (πρόβατα, γίδες, βοοειδή, κ.λ.π.) ή στους αρουραίους (Rattus spp) και ως εκ τούτου έχουν εύκολη πρόσβαση στον άνθρωπο. Τα νύγματα των ψύλλων είναι επώδυνα και ενοχλητικά. Το σάλιο που εισάγουν στο τραύμα προκαλεί αντίδραση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται ως ερύθημα, οίδημα και έντονο κνησμό με διάρκεια ημερών. Το σημείο του τσιμπήματος εμφανίζει μία χαρακτηριστική μικρή μαύρη κηλίδα (purpura pulicosa), που περιβάλλεται από διογκωμένο και κοκκινωπό δέρμα (roseolo pulicosa).

Ορισμένα είδη ψύλλων είναι εν δυνάμει ή αποδειγμένα ενδιάμεσοι μεταβιβαστές μικροοργανισμών στο αίμα. Μεταδίδουν πρωτόζωα, βακτήρια, ρικέτσιες και ιούς μεταξύ των θηλαστικών ζώων, αλλά μόνο βακτήρια ή ρικέτσιες στον άνθρωπο.

Από ψύλλους έχουν απομονωθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου το βακτήριο της τουλαραιμίας (Francisella tularensis), της ψευδοφυματίωσης (Yersinia

pseudotuberculosis), της λιστερίωσης (L. monocytogenes), της βρουκέλλωσης (B. melitensis) και σαλμονέλλωσης (S. enteritidis, S. typhimurium). Η δυνατότητα της μετάδοσης τους στον άνθρωπο δεν είναι γνωστή.

Γενικά, οι ψύλλοι δεν έχουν τόσο στενή και μακροχρόνια σχέση με τους μικροοργανισμούς, όπως τα κουνούπια, οι κρότωνες ή τα ακάρεα. Κανένας παθογόνος οργανισμός δεν εξελίσσεται έξω από τον εντερικό σωλήνα των ψύλλων, με μόνη εξαίρεση τη ρικέτσια του ενδημικού τύφου, που μεταδίδεται μέσω των ωοθηκών και από στάδιο σε στάδιο.

Οι σημαντικότερες λοιμώξεις, που μεταδίδονται με τους ψύλλους στον άνθρωπο είναι η πανώλη, ο ενδημικός τύφος και η νόσος εξ ονύχων γαλής (Λοίμωξη από μπαρτονέλλα). Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές όπου οι ψύλλοι μεταφέρονται στους ανθρώπους από τα αγροτικά ζώα.

  • Φροντίζουμε να ελέγχουμε τακτικά τα κατοικίδια μας (σκυλιά, γάτες), αν υπάρχουν και να τηρούμε το πρόγραμμα αποπαρασίτωσής των ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
  • Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε ζωάκια αδέσποτα τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν πληθυσμούς παρασίτων.
  • Αν έχουν εγκατασταθεί στον χώρο μας αδέσποτα ζώα (σκύλοι, γάτες) απευθυνόμαστε σε ειδικό κτηνίατρο για εφαρμογή αποπαρασίτωσης.
  • Να διατηρούμε τον χώρο καθαρό
  • Αν παρατηρήσουμε κάποιο έντομο ή ίχνη εντόμων, όπως, συμπτώματα από τσιμπήματα ψύλλων στο σώμα μας κ.α. απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε την γνώμη και την συμβουλή ειδικού.
Στην “PEST X” έχοντας σεβασμό στην δημόσια υγεία και το οικοσύστημα χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών ενώ για την καταπολέμηση των εντόμων στόχων δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων καθώς η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων είναι περιορισμένη και επιλεκτική.

Για την εφαρμογή της απεντόμωσης με εντομοκτόνα σκευάσματα χρησιµοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριµένα φάρµακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων για την καταπολέµηση εντόµων σε κατοικηµένους χώρους.

Είναι ακίνδυνα για το προσωπικό που εργάζεται στους χώρους αυτούς, άοσμα, δεν αφήνουν λεκέδες και τοξικά υπολείμματα και η χρήση των γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.

Η αντιμετώπιση εντόμων-εχθρών όπως οι κοριοί ενδεικτικά επιτυγχάνεται με:

Υπολειμματικούς ψεκασμούς (χρήση αντλίας χαμηλής ή υψηλής πίεσης)

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα (ψεκασμός σημείων.)

Εκνέφωση (fogger)

Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη διασπορά του εντομοκτόνου, το οποίο διαχέεται σε όλο τον προς απεντόμωση χώρο (ψεκασμός του όγκου ή χώρου).

Η παρασκευή του ψεκαστικού διαλύµατος γίνεται σύµφωνα µε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος και εφαρµόζονται όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που έχουν καθοριστεί µε την έγκριση κυκλοφορίας αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική αντιμετώπιση των εντόμων-στόχων χωρίς κινδύνους και επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία και το οικοσύστηµα

ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

ΚΙΡΒΥ

Σκούπα ισχυρής αναρρόφησης

Σύστημα βιολογικού καθαρισμού, απορρύπανσης

και εξυγίανσης στρωμάτων, χαλιών και καναπέδων.