ΤΡΩΚΤΙΚΑ

ΤΡΩΚΤΙΚΑ 2017-05-31T18:30:34+00:00

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Έχουν μικρό έως μέτριο μέγεθος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Φέρουν δύο κυνόδοντες στο μπροστινό μέρος του σαγονιού οι οποίοι αναπτύσσονται και επιμηκύνονται συνεχώς με βλαβερές συνέπειες για τα ίδια. Μοναδικός αποτρεπτικός παράγοντας αποτελεί το συνεχές ροκάνισμα σε οποιαδήποτε επιφάνεια.
Παρουσιάζουν έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και αποθηκευμένα προϊόντα, να αποδεκατίσουν μικρά ζώα (π.χ. πουλερικά, χοιρίδια), να ζημιώσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο τις κατοικίες ακόμα και να επιτεθούν σε ανθρώπους. Ακόμη τα τρωκτικά λόγω του ο τι φέρουν στο σώμα τους πολυάριθμους παθογόνους μικροοργανισμούς αποτελούν σημαντικούς φορείς ασθενειών και παρασίτων τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.

Mus musculus (κοινός ποντικός)

Το συχνότερα απαντούμενο είδος των οικιών και των αγροικιών. Έχει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης, κολύμβησης, δυνατότητα να περνάει από οπές πολύ μικρής διαμέτρου και αλτική ικανότητα μέχρι 30εκ. Δεν απομακρύνεται πολύ από την φωλιά του ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές, από και προς αυτή. Τρέφεται με ό,τι εδώδιμο για τον άνθρωπο, ακόμη και με χαρτιά και ύφασμα ενώ μπορεί να καταστρέψει καλώδια αυξάνοντας την πιθανότητα κινδύνου βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς.

Rattus sp.
Δραστηριοποιούνται κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Συνήθως τα δύο είδη συνυπάρχουν, με το πρώτο να το βρίσκουμε στα ψηλότερα μέρη του σπιτιού.

Rattus rattus (πλοίων και οροφής)

Είναι πολύ καλός αναρριχητής με αποτέλεσμα να δημιουργεί με μεγάλη ευκολία φωλιές σε δέντρα. Τρέφεται κυρίως με νωπά φρούτα, λαχανικά, σπόρους και αυγά.

 

Rattus norvegicus (των υπονόμων)

Φτιάχνει υπόγειες φωλιές και προτιμά τροφές πλούσιες σε λίπος. Ως έντονα αδηφάγο που είναι μπορεί να μετακινηθεί έως κ 1 χλμ μακριά από τη φωλιά του. Προκαλεί μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (πχ. αραβοσίτου)

Συνιστάται να δίνεται μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα (παλιά έπιπλα, χαρτοκιβώτια,) που εισέρχονται στον χώρο μας καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα και να μεταφέρουμε την εστία στον χώρο μας.

Να ελέγχουμε τακτικά τον χώρο για ίχνη προσβολής και να φροντίζουμε να κλείνουμε οπές ή άλλα ανοίγματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν σημεία εισόδου τρωκτικών.

Κατά την απουσία μας από τον χώρο για μεγάλο διάστημα να κατεβάζουμε το καπάκι της λεκάνης και να τοποθετούμε πάνω από αυτό κάποιο βάρος.

Να διατηρούμε τον χώρο καθαρό.

Να μην αφήνουμε τους κάδους απορριμμάτων και τις συσκευασίες τροφίμων εκτεθειμένες και ανοιχτές για μεγάλο διάστημα.

Να πετάμε τα απορρίμματα μας καθημερινά και να ανανεώνουμε τακτικά τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων.

Αν παρατηρήσουμε κάποιο τρωκτικό (ή ίχνη τρωκτικών) απευθυνόμαστε άμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων και ζητάμε την γνώμη και την συμβουλή ειδικού.

Στην “PEST X” έχοντας σεβασμό στην δημόσια υγεία και το οικοσύστημα χρησιμοποιούμε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (Integrated Pest Management – IPM) σύμφωνα με το οποίο γίνεται εκτίμηση και ανάλυση της προσβολής, επισημαίνονται και ελέγχονται τα σημεία εισόδου των τρωκτικών, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μελλοντικών προσβολών ενώ για την καταπολέμηση των τρωκτικών δίνεται προτεραιότητα στην εφαρμογή ατοξικών μεθόδων με την χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων να είναι περιορισμένη και επιλεκτική.

Για την εφαρμογή της μυοκτονίας με τρωκτικοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και µόνο εγκεκριμένα φάρμακα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Τα μυοκτόνα δολώματα είναι είτε σε μορφή WΑΧ ΒLΟCΚ (κέρινων κύβων) είτε σε μορφή ΡΑSΤΑ (λουκούμι). Τοποθετούνται εντός ειδικών δολωματικών σταθμών  και η χρήση τους γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμών που ορίζονται στην έγκριση κυκλοφορίας των σκευασμάτων.

Αντίδοτο των τρωκτικοκτόνων είναι η Βιταμίνη ΚΙ (Φυτομεναντιόνη ή κονάκιο) και η χορήγησή του γίνεται από ιατρό.

Η αντιμετώπιση και των τριών ειδών τρωκτικών Rattusnorvegicus, Rattusrattus, Musmusculus επιτυγχάνεται με:

Ειδικούς δολωματικούς σταθμούς

Ο δολωματικός σταθμός αποτελείται από σκληρό-ανθεκτικό πλαστικό και κλειδώνει με ειδικό κλειδί για την προστασία του δολώματος από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. ζώα, περιβαλλοντικές συνθήκες)

Τοποθετούμε τους δολωματικούς σταθμούς μέσα και έξω από το κτίριο σε αποστάσεις ανάλογα με την προσβολή.

Τα σημεία τοποθέτησης των δολωματικών σταθμών θα είναι αριθμημένα και θα έχουν την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ» όπως ορίζεται από το νόμο.

 ΑΤΟΞΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Παγίδες με κολλώδη επιφάνεια και ελκυστική ουσία (άμεσες επεμβάσεις)

Είναι δυνατόν να επέμβουμε με παγίδες που έχουν κολλώδη επιφάνεια με ελκυστική ουσία, σε περιορισμένο χώρο ή εκεί που δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών (monitoring).

 

Παγίδες πολλαπλών συλλήψεων (multicatch)

Αποτελούνται από ανοξείδωτο μέταλλο ή πλαστικό, φέρουν τζάμι στο πάνω μέρος και περιέχουν ειδική κολλώδη επιφάνεια στο εσωτερικό τους με ελκυστική για τα τρωκτικά ουσία.

 

Φάκα παγίδευσης τρωκτικών

Ισχυρή φάκα παγίδευσης ποντικών και αρουραίων